Tuesday, 3 July 2012

Twitter Live Update Widget Tutorial .

For those yang ada Twitter and nak followers blog dia or other people can see his all twitter update dekat blog dia,korang boleh try guna widget ni.It's really simple and easy to use.Also,korang boleh customize sendiri warna and font box twitter tu . here the steps :



Step 1 : open this url : https://twitter.com/about/resources/widgets


Step 2 : click dekat ' My website ' . Dekat pilihan Your widget . 

                         
  Example like this .

Step 3 : Choose or pilih Profile widget .

Step 4 : Okay, lepas tekan ' Profile Widget ' tu , part ni adalah part editing widget korang . Nak tukar  fonts,colour,layout or size semua dekat sini . So take a time and try your own style Twitter widget :)

             

Example like this .


Step 5 : Lepas dah habis edit , kalau rasa nak tahu result Widget tu macam mana sebelum publish , korang tekan button ' Test Setting ' . If dah puas hati , click ' Finish&Grab a code '


Step 6 : Lepas click ' Finish &Grab a code ' tu , dia akan keluar code HTML kan , so korang boleh copy paste dekat blog or kalau rasa malas and nak cepat and senang , just tekan ' Add to blogger ' . So dia akan automatik tolong setkan dekat blog anda.Cuma nanti tinggal nak arrange place je .



                                           

And done :) so lepas ni your blogger followers boleh keep update with your tweet atau boleh follow korang sekali lepas tengok Twitter widget tu. Again,if you have any question or tak faham dekat part mana mana you can comment and i'll help as soon as i can. I wish my tutorial will be useful for others . Thank you :)


                                     
                                                               Final Result :)


                  

2 comments:

nada said...

cikgu cikgu saya tak paham lah. Tlg buatkan :'p

wofieee said...

haha , sengaja kan :p